Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z Endstopem
#1
Cześć witam wszystkich  zbudowałem drukarke wg projektu  priusa i3   taka najprostsza z jakis sklejek 
łożyska liniowe dosłownie powiązane drutem ale działa.Mam problem z endstopem 
standardowo mam arduiino mega 2560, i ramps 1.4 ten czerowny.

1.kupiłem ednstop trojprzewodowy  i podłaczylem go na pewno dobrze 

dotychczas smigałem  bez krańcowek co było uciążliwe  ale dalo sie i zrobilem pare wydruków 
ale jak podłączyłem tego endstopa (na pewno dobrze czerownym przewodem do plusa ,czarnym do masy i ostatni  sygnałowym)
 to spowodowałoe zwarcie w arduino poszła kupa dymu i sie  spaliło.Uszkodzilem w ten sposóob juz dwa arduina nie wiem
o co chodzi( w jednym poszedł z dymem stablizator 1117 a w drugim dioda M7  i sciezka obok niej )

merlin pobierałem  z tej strony i zgodnie z instrukcja z tej strony podłączałem 


http://www.printo3d.pl/     jak by kros moł pomoc to byłbym wdzieczny 



Cytat:#define min_software_endstops true
#define max_software_endstops true
Jeżeli nie posiadamy dwóch krańcówek na każdą oś, to ustawienie należy pozostawić włączone. Oprogramowanie nie pozwoli na ruch przekraczający zakres osi wskazany w firmware.



czy  w merlinie mam zrobic  false  jak juz podłaczyłem  endstop ?   czy to chodzi o to ? NO (Normal Open) lub NC (Normal Closed)  i jakby ktos poradził jeszcze jak zrobic zeby ten merlin pamietał ustawienia jak sie zmienia recznie 
z góry dziekuje za pomoc 
Odpowiedz
#2
Cześć,
jak ci po upalało Arduino to znaczy, że krańcówki nie były raczej dobrze podłączone. Podeślij foto samej krańcówki z podpiętymi przewodami oraz wpięciem do RAMPS'a. Co do konfiguracji Marlina to polecam zrobić to od podstaw niż ściągać jakiegoś skonfigurowanego. Tutaj masz dobrze opisane jak to zrobić:
http://feriar-lab.pl/kalibracja-drukarki-3d-czesc-1/

Uśmiech
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#3
(23-01-2017, 14:49)feriar napisał(a): Cześć,
jak ci po upalało Arduino to znaczy, że krańcówki nie były raczej dobrze podłączone. Podeślij foto samej krańcówki z podpiętymi przewodami oraz wpięciem do RAMPS'a. Co do konfiguracji Marlina to polecam zrobić to od podstaw niż ściągać jakiegoś skonfigurowanego. Tutaj masz dobrze opisane jak to zrobić:
http://feriar-lab.pl/kalibracja-drukarki-3d-czesc-1/

Uśmiech

przperaszam za kiepska jakość zdjec .. krancówka standardowa 3-przewodowa ...identyczna jak u kolegi 
czy to mozliwe  ze merlin z tej wyżej wymienionej strony jest cos w nim namieszane specjalnie  zeby nie pomagac za free tylko 
kupowac drukarki z tej strony ?
skonfigurowac samemu merlin no łatwo  powiedziec  czesto wystepuje u mnie przypadek ze arduino program sie nie kompiluje 
jeszcze porównywałem z kolegą każda wersja merlina sie czym różni jest jakas inna ...


Załączone pliki Miniatury
       
Odpowiedz
#4
Okej, to sprawdź na rampsie, od spodu (nie Arduino) czy nie masz żadnych zwarć pomiędzy lutami. Co do marlina z tej strony co podałeś to raczej wątpię żeby było "namieszane". Obstawiałbym raczej, że to jest Marlin skonfigurowany pod ich maszynę i może się czymś różnić od twojej i3-ki. Co do błędów kompilacji to pokaż screen z Arduino IDE to zobaczymy co się dzieje Uśmiech
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#5
(24-01-2017, 17:47)feriar napisał(a): Okej, to sprawdź na rampsie, od spodu (nie Arduino) czy nie masz żadnych zwarć pomiędzy lutami. Co do marlina z tej strony co podałeś to raczej wątpię żeby było "namieszane". Obstawiałbym raczej, że to jest Marlin skonfigurowany pod ich maszynę i może się czymś różnić od twojej i3-ki. Co do błędów kompilacji to pokaż screen z Arduino IDE to zobaczymy co się dzieje Uśmiech

niestety screena nie pokaże bo  próbowalem kompilowac merlina miesiac temu a potem wgrałem  gotowego z wyzej wymienionej strony 
i działalo ... teraz probowałem po tych przygodach z krańcówką  uruchomic na powrót drukarke bez krańcowki   bo myślałem 
ze to arduino jednak dobre jest (spalił sie stabilizator 1117 to podalem  +5V za stabilizatorem i logika działa )  ale niestety nie chc sie nagrzewac  ani ekstruder ani stolik ...wyskakuje  komunikat zle nagrzanie czy jakos tak ...jakas głebsza awaria
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości