Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Problem z Repetierem (?)
#1
Witam!

Jako że w druku 3D jestem totalnym początkującym, i jeszcze nie wiem dokładnie jak obsługiwać Repetier-Host/Slic3r, to mam i problemy  Oczko
I otóż pierwszy jest dla mnie nie do przeskoczenia na moim etapie wiedzy. Mianowicie dostawca mojej drukarki dał dość mętne instrukcje jak ją skonfigurować. Po żmudnej instalacji sterowników USB, pojawił się w końcu nowy port COM3, który najpewniej odpowiada za połączenie mojej drukarki z PC (przy podłączeniu kabelka miga się niebieska dioda na drukarce, a z PC leci odgłos jak przy podłączaniu pendrive, z czego wnioskuję że połączenie jakieś tam zostało nawiązane). I teraz meritum: po otworzeniu Repetier, po kliknięciu "Podłącz", na drukarce miga się dioda, jest reakcja, a na wykresach temperatur zaczynają pojawiać się dane, które się zmieniają na bieżąco jeżeli zrobię to
z poziomu monitorka lcd na drukarce, ale w żaden sposób drukarka nie reaguje na polecenia Repetier-Hosta. Wgrywam testową kostkę do druku, tnę ją w slic3rze, dostosowuję ustawienia, konfiguruję jak mogę, kalibruję, a gdy naciskam drukuj, jedyne co mi się wyświetla to "pozostały czas do wydruku:xxx", a drukarka nie robi absolutnie nic, dodam że nie, stół ani głowica się nie nagrzewają. O co może chodzić?  Ściana

A drugi problem, myślę że prostszy, acz trudniejszy do opisania, a więc wspomogę się rysunkiem z painta w załączniku Język
Gdzie wpisać te zmiany wymiarów? Jak sprawić, aby pozycja zerowa nie była w miejscu w którym teraz jest klips? Jak sprawdzić aby uwzględniła grubość płyty szklanej?

Dziękuję za pomoc, bardzo liczę na Wasze wsparcie jako że sam nie dam rady!
Pozdrawiam, Paweł

P.S. https://zapodaj.net/034259a8412c9.png.html - Ten załącznik xd

[Obrazek: 034259a8412c9.png.html]
Odpowiedz
#2
Cześć,
Sprawdź czy prędkość transmisji masz ustawioną na 250000 (menu Ustawienia drukarki, w prawym górnym rogu). Odnośnie zmiany wymiarów pola roboczego to również znajdziesz odpowiednie opcje w Ustawienia drukarki > Parametry drukarki Uśmiech. Żeby Ci uwzględniło grubość szkła to musisz przesunąć do góry endstop o 4mm, albo w jakiś inny sposób sprawdzić, żeby zmniejszyć jego odległość od osi X o 4mm
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#3
Prędkość transmisji i na porcie i w konfiguracji drukarki mam ustawioną na 115200 tak jak zalecano w instrukcji i na forach D: A co do zmian w parametrach drukarki, tam też wpisałem już wcześniej tak jak sugerujesz, ale nie mam możliwości zmienić położenia endstopu, po prostu w parametrach dałem, żeby drukowało 4.5mm w powietrzu, i to pewnie uwzględni szybkę, no ale nie mogę sprawdzić czy rzeczywiście by to zadziałało ponieważ drukarka nie reaguje xd A poza tym chodziło mi również o pozycje zbazowania, bo ona chyba nie uwzględnia moich zmian w konfiguracji...
Odpowiedz
#4
115200 musisz mieć też zmienione w firmwarze drukarki, bo jak zmienisz tylko w repetierze to to nic nie da, wręcz przeciwnie przez to będą problemy z komunikacją bo prędkość transmisji w po obu stronach musi być taka sama, Położenie endstopa musi być niestety zmienione, bo drukarka dzięki niemu łapie punkt odniesienia dla osi. Jak długi masz kabel USB od drukarki ?
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#5
Sęk w tym że udało mi się zmienić tę prędkość transmisji i w repetierze i w firmwarze :p Ale nadal nie działa. Kabel ma długość około 1m bo standardowym krótkim 30cm mógłbym się podpiąć co najwyżej pod monitor...
Odpowiedz
#6
Jaką masz w ogóle elektronikę ? Najlepiej foto Uśmiech
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#7
https://zapodaj.net/67a978219fc17.jpg.html

Lepszego już nie zrobię (kabelki) :p Ogólnie jest ot jakaś autorska elektronika, w każdym razie nie arduino.
Odpowiedz
#8
Okej to najpierw zajmiemy się tym, żeby repetier miał w ogóle jakąś komunikację z drukarką. Próbowałeś home'ować osie z poziomu repetiera ? Próbować ustawić jakieś temperatury ?
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#9
Próbować próbowałem, bez rezultatu, mimo że udało się "połączyć" z drukarką. Jedyne co mogę zrobić to wykonać te operacje z poziomu monitorka lcd :/
Odpowiedz
#10
Wrzuć plik Configuration.h twojego firmware'u i przy okazji wgraj go na nowo do elektroniki.

PS. Na tym forum korzystamy z systemu załączników, a nie z zewnętrznych hostów Uśmiech
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Problem z Oś Z Ergas101 1 860 13-05-2017, 16:30
Ostatni post: feriar
Wideo Problem z silnikami zawaartur 11 3,131 25-10-2016, 10:31
Ostatni post: feriar

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości