Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Spada temperatura stołu
#1
Witam, mam dziwny problem z drukarką. Postanowiłem wydrukować coś z ABS. Bo zazwyczaj drukuję na PLA. Więc zacząłem grzać stół na 100 stopni i pojawił się zonk. Temperatura mi się nie dogrzała, i zaczęła spadać. Czy ktoś się z tym spotkał ? Normalnie grzeje na PLA zazwyczaj nie przekraczam 65 stopni na stole. Przepalająca się płytka na rampsie może ? Jutro sprawdzę piny ale powinno być dobrze :|
Odpowiedz
#2
jakiego przekroju masz przewody do stołu? jaki zasilacz?

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#3
Grzałka taka jak pod linkiem http://www.ebay.com/itm/200X200mm-200W-1...SwEOxXP9td , już nie raz drukowałem na 110 stopniach temperatury stołu. Zasilacz wystarczający aby rozgrzać stół do 120 stopni i głowicę do 260. Nie drukowałem dawno już z ABS i tu proszę taka niespodzianka :| .
Odpowiedz
#4
Mogło stać się tak, że grzałka się zużyła. Jak masz możliwość to podłącz ją bezpośrednio do zasilacza i wtedy zobaczymy. Jak dogrzeje do 100 i więcej to jest ok, a jak nie będzie dogrzewać to będzie wiadomo co się dzieje
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#5
Zrobiłem test o jakim pisałeś, podpiąłem bezpośrednio stół do zasilacza i dogrzałem do 120 stopni. Wszystko bez problemu się zagrzało, wyłączyłem drukarkę przy 120 stopniach. Więc przewody jak i czujnik temperatury działają dobrze, z resztą to nowa grzałka. Wsadzałem trzy różne płytki RAMPS 1.4 , bo akurat tak się składa, że mam trzy. I wszystkie trzy mają te same symptomy. Lecz każda mi wysiada mniej więcej na innej temperaturze. Teraz mam wsadzonego Ramps który dogrzewa mi do ok 43 stopni i staje. Nie po czym powoli opada. Druga płytka grzała mi do ok 80 stopni po czym spadała, trzecia podobnie. Sprawdzałem drugą i trzecią i okazało się, że Tranzystory jakby zrobiły się zbrązowiałe. Zdejmując drugą płytkę zauważyłem iż Tranzystor ma inny kolor niż pozostałe dwa. Mowa o tym od stołu. Więc wsadzając trzecią płytkę, sprawdziłem wyraźnie była w kolorze czystym jak pozostałe dwie. Włączyłem ten sam efekt dogrzała się do około 80 i spadła. Zdjąłem płytkę i zobaczyłem, że Tranzystor zrobił się brązowawy. Działały jeszcze ale wkręcały mi drukarkę do ok 70 stopni stabilnie i nie idzie przeskoczyć tej temperatury. Na PLA chodzi, na ABS już nie. Kupiłem tranzystorki o większej mocy, ale o większej mocy. Dodam iż jedynie pierwsza płytka, nie zmian na Tranzystorze. Zatrzymuje się na około 43 stopniach i spada, lecz tranzystor jest cały czas w tym samym kolorze. Dodałem na niego pastę termoprzewodzącą przed testem. Lecz nie podaje mi napięcia tak czy inaczej na wyjście stołu.
Odpowiedz
#6
(10-06-2016, 19:52)zwiadowca napisał(a): Zrobiłem test o jakim pisałeś, podpiąłem bezpośrednio stół do zasilacza i dogrzałem do 120 stopni. Wszystko bez problemu się zagrzało, wyłączyłem drukarkę  przy 120 stopniach. Więc przewody jak i czujnik temperatury działają dobrze, z resztą to nowa grzałka. Wsadzałem trzy różne płytki RAMPS 1.4 , bo akurat tak się składa, że mam trzy. I wszystkie trzy mają te same symptomy. Lecz każda mi wysiada mniej więcej na innej temperaturze. Teraz mam wsadzonego Ramps który dogrzewa mi do ok 43 stopni i staje. Nie po czym powoli opada. Druga płytka grzała mi do ok 80 stopni po czym spadała, trzecia podobnie. Sprawdzałem drugą i trzecią i okazało się, że Tranzystory jakby zrobiły się zbrązowiałe. Zdejmując drugą płytkę zauważyłem iż Tranzystor ma inny kolor niż pozostałe dwa. Mowa o tym od stołu. Więc wsadzając trzecią płytkę, sprawdziłem wyraźnie była w kolorze czystym jak pozostałe dwie. Włączyłem ten sam efekt dogrzała się do około 80 i spadła. Zdjąłem płytkę i zobaczyłem, że Tranzystor zrobił się brązowawy. Działały jeszcze ale wkręcały mi drukarkę do ok 70 stopni stabilnie i nie idzie przeskoczyć tej temperatury.  Na PLA chodzi, na ABS już nie.  Kupiłem tranzystorki o większej mocy, ale o większej mocy. Dodam iż jedynie pierwsza płytka, nie zmian na Tranzystorze. Zatrzymuje się na około 43 stopniach i spada, lecz tranzystor jest cały czas w tym samym kolorze. Dodałem na niego pastę termoprzewodzącą przed testem. Lecz nie podaje mi napięcia tak czy inaczej na wyjście stołu.

PS: Problem wydaje się rozwiązany, wlutowałem większy tranzystor i dałem duży radiatorem, tak duży, że muszę teraz zrobić jakieś podstawki aby podnieść drukarkę. Ale wkręca się na 120 stopni.
Jednak jest pewien problem, po położeniu drukarki poziomo znowu spada mi temperatura. A na boku dobrze grzeje :|
Odpowiedz
#7
Jak rozumiem masz ROBO 3D. Powiedz mi czy drukarka stoi gdzieś, w przejściu z jednego pomieszczenia do drugiego, albo przy oknie. Może być tak, że drukarka łapie gdzieś przeciąg i lekko owiewa stół że nawet nie czuć. Napisz od razu jakie masz szkło położone na stół. jak masz multimetr to zmierz napięcie na stole (nie na gnieździe z RAMPSA tylko na polach lutowniczych stołu) i napisz jakie jest.
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#8
(10-06-2016, 21:20)feriar napisał(a): Jak rozumiem masz ROBO 3D. Powiedz mi czy drukarka stoi gdzieś, w przejściu z jednego pomieszczenia do drugiego, albo przy oknie. Może być tak, że drukarka łapie gdzieś przeciąg i lekko owiewa stół że nawet nie czuć. Napisz od razu jakie masz szkło położone na stół. jak masz multimetr to zmierz napięcie na stole (nie na gnieździe z RAMPSA tylko na polach lutowniczych stołu) i napisz jakie jest.

Raczej nic nie dmucha w nią, stoi przy ścianie nikt nie przechodzi. Z resztą nie powinno się tak dziać przy zwykłym przejściu, szybciej ostudzi się głowicę niż stół. W teście pozamykałem okna nie ruszałem się od biurka, więc warunki były stałe. Dziwne to jest, bo przewrócona na bok się grzała, nawet w poziomie mi się zagrzała. Już miałem skalibrować stół do ABS, ale przestała mi znowu się grzać. Chłodzenie Tranzystorka jest mocne, sam Tranzystorek ma większą wydajność niż oryginalny. A mimo to grzeje się podobnie jak wcześniej do 65 albo 80 i spada powoli. Na stole jest szyba 4 mm, drukarka ma nową mechanikę na prowadnicach fi 12. Nie mam dojścia do pól lutowniczych na grzałce bo jest okryta silikonem. Musiałbym ją ciąć. Ale też przecież grzeje się grzałka, to po co sprawdzać pola lutownicze ? Nie chcę niszczyć tej grzałki bo jest niemal nowa, przepracowała może z 20-dzieścia parę godzin. Fakty są takie, odwracam drukarkę na bok i grzeje się ładnie na 105 czy 120 stopni i trzyma temperaturę. Gdy odwracam ją poziomo do druku, to przy np. 70 stopniach zatrzymuje się i spada. Co zauważyłem, to na rampsie gaśnie czerwona dioda która sygnalizuje grzanie, tak jak by się wyłączało grzanie i spada temperatura. Pytanie czemu poziomo nie chce się grzać ?!? Czemu się wyłącza, bo to zupełnie co innego jeśli świeci się dioda podawania napięcia a temperatura spadała. Niż gaśnięcie diody i wyłączenie stołu.


Właśnie dokonałem kolejnego testu i na boku grzeje ładnie, gaśnie i zapala się dioda podtrzymuje temperaturę stołu. Poziomo natomiast wyłącza się grzanie przed osiągnięciem podanej temperatury i już się nie załącza. Po prostu się wyłącza.
Odpowiedz
#9
spróbuj na nowo wgrać firmware. co do kwestii pion/poziom, to moim zdaniem działa to na takiej zasadzie. ciepłe powietrze zawsze idzie do góry, a mając grzałkę w pionie to to ciepło sie "nie odrywa" od stołu tak, jak to ma miejsce w poziomym położeniu. ale to tylka taka moja teoria. Z tym zmierzeniem napięcia to chodziło mi o to, zeby zobaczyć czy na kablach nie ma spadków napięcia. raz tak miałem na kablach ze przy stole mialem 10.5V i mi nie dogrzewało bo kable były lipne. Po wymianie ich wszystko zaczęło chodzić elegancko.

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#10
(11-06-2016, 01:05)feriar napisał(a): spróbuj na nowo wgrać firmware. co do kwestii pion/poziom, to moim zdaniem działa to na takiej zasadzie. ciepłe powietrze zawsze idzie do góry, a mając grzałkę w pionie to to ciepło sie "nie odrywa" od stołu tak,  jak to ma miejsce w poziomym położeniu. ale to tylka taka moja teoria.  Z tym zmierzeniem napięcia to chodziło mi o to, zeby zobaczyć czy na kablach nie ma spadków napięcia. raz tak miałem na kablach ze przy stole mialem 10.5V i mi nie dogrzewało bo kable były lipne. Po wymianie ich wszystko zaczęło chodzić elegancko.

Wysłane z mojego m2 note przy użyciu Tapatalka

Za bardzo tej teorii nie rozumiem z tym ciepłem, bo ciepło zawsze ucieka do góry, przynajmniej powietrze nagrzane. Ustawiłem drukarkę poziomo, i dodałem drugi wentylatorek do elektroniki. Na razie jest to prowizorycznie domontowane, na kierunku tych ceramicznych pomarańczowych kondensatorków które też się grzeją. Przynajmniej teraz mi wkręca się na pożądaną temperaturę i elektronika się nie wyłącza. Będę musiał podstawki podrukować i mocowania pod nowe wiatraczki. Wydaje się iż chłodzenie elektroniki w poziomie nie jest zbyt dobre. Kiedyś przecież chodziło wszystko ładnie na jednym wentylatorku. Ale dodałem dwa teraz

Cholera, stół grzeje, ale szlak trafił mi oś Z. Silniki działają raz dobrze raz w przeciwne strony i cała brama mi się kołysze :|
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości