Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Brak reakcji na USB
#11
(10-04-2016, 22:11)feriar napisał(a): Logi wstawiaj w kodzie, żeby nie było problemu z roczytaniem to raz Oczko

Nie jestem pewien do końca, ale ten log wygląda jakbyś chciał wgrać biblitekę LCD zamiast Marlina. Bilbotekę dodajesz Szkic > Dodaj bibliotekę > Dodaj bibliotekę .ZIP. Sprawdź też czy masz odblokowany ekran w Marlinie. Co do zwarć to na pewno problem robi Ramps. po odpinaj od niego wszystkie kable i stepsticki i wtedy dopiero go podłącz do Ardunio i do USB. W ten sposób dowiemy się czy RAMPs robi zwarcie czy coś innego.

Wszystkie powyższe czynności opisane są już na samym Arduino +ramps (bez kości reszty elektroniki, a nawet bez stepssticków, są zwrotki )
- bibliotekę dodaję tak jak opisałeś powyżej 
-Marlina dodaje na początku przez "otwórz" wyszukuje plik Marlin PDE (z rozszerzeniem PDE), potem bibliotrkę, sprawdzam port, klikam strzałkę (wgrywanie)
-"Sprawdź też czy masz odblokowany ekran w Marlinie"-------> http://feriar-lab.pl/kalibracja-drukarki-3d-czesc-1/4/ czy o to chodzi??
Podgląd optyczny elementów:
Arduino:
http://www13.zippyshare.com/v/lZoT9Km0/file.html
http://www13.zippyshare.com/v/UYsUV781/file.html

Ramps:
http://www43.zippyshare.com/v/OUrTeO0b/file.html
http://www43.zippyshare.com/v/peaCrEdu/file.html    

PS: nad wpięciami ponad  osią Y zostało założone 2 zwrotki pomimo iż wszędzie są 3 - (zastanawia mnie to czemu tak jest, chociaż tak jest zwizualizowanie w instrukcji)


Odpowiedz
#12
(10-04-2016, 22:59)maciek.123456 napisał(a): -Marlina dodaje na początku przez "otwórz" wyszukuje plik Marlin PDE (z rozszerzeniem PDE), potem bibliotrkę, sprawdzam port, klikam strzałkę (wgrywanie)

biblioteki nie musisz otwierać. Ona przy kompilacji automatycznie się doda. Ten sposób odblokowania ekranu jest dla alfanumerycznego 20x4. Dla graficznego (zakładam że masz tego: http://rcsearch.info/hobbyking/pics/f46/46898/46898.jpg) odblokuwujesz w ten sposób: http://reprap.org/wiki/RepRapDiscount_Fu...Controller

Zworkami ustawiasz microstepping. Dla A4988 masz ustawione 1/16 kroku. to że nad Y są dwie zworki to nic nie szkodzi bo wykorzystywany jest tyko jeden ekstruder a nie dwa.

Płytki wyglądają ok. Czyli z tego co zrozumiałem to jak samo Arduino jest podłączone to jest ok, ale jak podpinasz RAMPS to diody świecą ciemniej ?
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#13
(11-04-2016, 00:13)feriar napisał(a):
(10-04-2016, 22:59)maciek.123456 napisał(a): -Marlina dodaje na początku przez "otwórz" wyszukuje plik Marlin PDE (z rozszerzeniem PDE), potem bibliotrkę, sprawdzam port, klikam strzałkę (wgrywanie)

biblioteki nie musisz otwierać. Ona przy kompilacji automatycznie się doda. Ten sposób odblokowania ekranu jest dla alfanumerycznego 20x4. Dla graficznego (zakładam że masz tego: http://rcsearch.info/hobbyking/pics/f46/46898/46898.jpg) odblokuwujesz w ten sposób: http://reprap.org/wiki/RepRapDiscount_Fu...Controller

Zworkami ustawiasz microstepping. Dla A4988 masz ustawione 1/16 kroku. to że nad Y są dwie zworki to nic nie szkodzi bo wykorzystywany jest tyko jeden ekstruder a nie dwa.

Płytki wyglądają ok. Czyli z tego co zrozumiałem to jak samo Arduino jest podłączone to jest ok, ale jak podpinasz RAMPS to diody świecą ciemniej ?
-samo Arduino wygląda ok,
-po spięciu ramps + Arduino nie wykrywa urządzenia, nie świecą się żadne diody(tak jest ze stepstick), 
-po odpięciu stepsticków  świeci się jedna dioda czerwona na Arduino, dodatkowo miga dwa razy zielona dioda na Ramps.
Odpowiedz
#14
Kolory diod mi nic nie mówią, jak coś to pisz jakie diody, z jakimi oznaczeniami się palą. Ale dobra skoro samo Arduino działa dobrze, to trzeba szukać gdzieś zwarcia na rampsie. jak masz multimetr to ustaw na najmniejszy zakres omomierza i dotknij 5V i GND jak na obrazku. Wtedy nie powinno być na nich przejścia. Całość rób na odłączonym RAMPSie od Arduino oraz z wyjętymi stepstickami

   
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#15
(11-04-2016, 16:16)feriar napisał(a): Kolory diod mi nic nie mówią, jak coś to pisz jakie diody, z jakimi oznaczeniami się palą. Ale dobra skoro samo Arduino działa dobrze, to trzeba szukać gdzieś zwarcia na rampsie. jak masz multimetr to ustaw na najmniejszy zakres omomierza i dotknij 5V i GND jak na obrazku. Wtedy nie powinno być na nich przejścia. Całość rób na odłączonym RAMPSie od Arduino oraz z wyjętymi stepstickami

Niestety nie posiadam multimetra przy sobie (jestem na studiach) jak tylko będe mógł to sprawdzę ramps ale myślę że najlepiej będzie poprosić o wymianę elektroniki bo początkowo był problem z silnikiem osi Y (drżenie) a do tego grzałki Smutny
Odpowiedz
#16
Jeżeli masz taką możliwość to możesz z niej skorzystać. Z tym silnikiem to może być też tak, że we wtyczce gdzieś jeden kabel nie zwiera,
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#17
(11-04-2016, 18:48)feriar napisał(a): Jeżeli masz taką możliwość to możesz z niej skorzystać. Z tym silnikiem to może być też tak, że we wtyczce gdzieś jeden kabel nie zwiera,

Zwarcie raczej odpada, ponieważ przekładałem silniki i ten co na Y drżał na X był ok.
Odpowiedz
#18
Wygląda jakby był problem z:
a) stepstickiem od Y
b) problem z RAMPS/Arduino
c) coś namieszane w marlinie

ogólnie to dziwna sprawa bo wygląda to jakby elektronika to było jakieś padło, albo może coś namieszałeś na początku i się uszkodziła (jeżeli drukarka była jako KIT)
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości