Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Drukarka gubi kroki- rozwiązanie problemu
#11
(05-06-2016, 14:53)feriar napisał(a): ale które Pololu ? Duży uśmiech bo masz A4988 (mały kwadratowy układ) i DRV8825 (prostokątny, długi prawie na całą płytkę)

A4988
Odpowiedz
#12
Podaj jeszcze, jaki masz microstepping to zaraz policzymy poprawnie napięcie Uśmiech
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#13
(05-06-2016, 15:06)feriar napisał(a): Podaj jeszcze, jaki masz microstepping to zaraz policzymy poprawnie napięcie Uśmiech

microstepping ? Nie za dużo ty danych ? Przyznam iż za bardzo nie rozumiem o co ci chodzi z tym ten silnik ma 200 kroków na obrót. Możesz jaśniej ? Mam rezerwowy układ A988 właściwie to w zapasie mam cztery sztuki. A w drukarce mam podobne sztuki ale nie oznaczone.
Odpowiedz
#14
Zapraszam do zapoznania z żargonem drukarskim: http://feriar-lab.pl/slownik/

Pod stepstickiem powinieneś mieć zworki. Napisz w jakiej kolejności są powkładane.
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#15
(05-06-2016, 15:19)feriar napisał(a): Zapraszam do zapoznania z żargonem drukarskim: http://feriar-lab.pl/slownik/

Pod stepstickiem powinieneś mieć zworki. Napisz w jakiej kolejności są powkładane.

Zworki wszystkie na RAMPS 1.4 są pozwierane.
Odpowiedz
#16
okej zatem podział masz na 1/16 kroku. Wzór wygląda następująco:
1,2A * 16 * 0,05 = 0,96V <- takie napięcie masz ustawić na stepsticku
Uśmiech
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#17
(05-06-2016, 18:32)feriar napisał(a): okej zatem podział masz na 1/16 kroku. Wzór wygląda następująco:
1,2A * 16 * 0,05 = 0,96V <- takie napięcie masz ustawić na stepsticku
Uśmiech

Takiego testu jeszcze nie robiłem, ale powiem ci że jeśli zmieniam napięcie to zmienia się też druk. Podmieniłem stepstika na nowy który mam w zapasie. Był ustawiony na 0,48 i druk przebiegł tak, że prosta ścianka drukowała się po łuku, gdy się naprostowała nastąpił przeskok. Na napięciu 0,60 wydruki były proste i co parę milimetrów druku następował skok robiły się schodki. Zaraz ustawię 0,96 V i zrobię test, potrwa to z 2,5 h. Napiszę jak pójdzie test, oby dobrze się wydrukowało :|
Odpowiedz
#18
Niestety nie pomogło, wydruki wychodzą dalej schodkowe :|
Odpowiedz
#19
Poszukaj rezystorów według tego poradnika http://feriar-lab.pl/kalibracja-drukarki-3d-czesc-2/ i zobacz jakie są na nich oznaczenia i napisz tutaj, bo chcę mieć już pewność czy dobrze napięcie jest policzone, żeby przejść dalej Oczko
>> Nie pomagam na PW. Od tego jest forum Uśmiech >> Koniecznie sprawdź: Jak dodawać załączniki

1 problem = 1 wątek
Odpowiedz
#20
A może indukują się jakieś "zakłócenia" na krańcówce osi Y... [Obrazek: icon_rolleyes.gif]
Pozdrawiam, Artur
Odpowiedz


Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości