Forum Feriar Laboratory
budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - Wersja do druku

+- Forum Feriar Laboratory (http://forum.feriar-lab.pl)
+-- Dział: Twórczość naszych użytkowników (http://forum.feriar-lab.pl/forum-8.html)
+--- Dział: Worklog (http://forum.feriar-lab.pl/forum-11.html)
+--- Wątek: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory (/thread-87.html)

Strony: 1 2 3


budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - kakuspotrafi - 02-12-2016

Witam buduje mini frezarkę cnc http://reprap.org/wiki/Cyclone_PCB_Factory przeważnie do płytek pcb wiercenie otworów , plastiki sa drukowane w ABS+ mam mały problem ponieważ poszukuje softu do arduino mega + ramps 1.4 czy może mi ktoś z was pomóc znalezieniem odpowiednich plików aby wgrać do arduino frezarka będzie sterowana za pomocą Bcnc lub linuxcnc jeśli chodzi o komputer to będzie raspberry pi+ lcd 7cal Pozdrawiam  Oczko


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - sławek - 02-12-2016

GRBL Oczko


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - feriar - 02-12-2016

Tutaj pod tym linkiem masz do wyboru Marlina albo GRBL Uśmiech

https://github.com/CarlosGS/Cyclone-PCB-Factory/tree/master/Firmware


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - kakuspotrafi - 03-12-2016

dziękuje Duży uśmiech  już wszystko działa teraz problem ustawieniem prądu w Stepsticku DRV8825 jest tez radiator + pasta 3 silniki 1,3A DC 4,42V jaki prawidłowy prąd ustawić do tych silników silniki się grzeją strasznie oraz Stepsticki czy ktoś z kolegów wie jak rozwiązać ten problem  aby się nie grzały .


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - feriar - 03-12-2016

aby policzyś Vref dla DRV8825, to dzielisz prąd silnika na 2, czyli jak masz na silniku max 1,7A to Vref będzie 0,85V. W przypadku cyclone można zaniżyć prąd dla silników bo nie masz tam za dużych obciążeń, czyli jak masz slinik np. 1,7A to możesz policzyć Vref jak dla 1,5A Uśmiech


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - feriar - 03-12-2016

(03-12-2016, 14:04)kakuspotrafi napisał(a): dziękuje Duży uśmiech  już wszystko działa teraz problem ustawieniem prądu w Stepsticku DRV8825 jest tez radiator + pasta 3 silniki 1,3A DC 4,42V jaki prawidłowy prąd ustawić do tych silników silniki się grzeją strasznie oraz Stepsticki czy ktoś z kolegów wie jak rozwiązać ten problem  aby się nie grzały .
Możesz napisać jakie wrzeciono użyjesz do tego cyclone. Bo szczerze to też myślę o budowie Uśmiech


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - kakuspotrafi - 04-12-2016

wrzeciono bedzie to dremel 200  Oczko czy ktoś moze mi powiedziec jak ustawic te krańcówki bo mam problem tak wyglada kod http://wklej.org/id/2978149/ czy tutaj sie ustawia krańcówki ??


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - feriar - 04-12-2016

na githubie piszą, żeby, endstopy i próbnik od Z podłączyć pod pin odpowiadające za pozycję min na rampsie i powinno działać od strzała (jeżeli dobrze zrozumiałem), bo sądzę, że ten soft jest już skonfigurowany

[attachment=288]


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - kakuspotrafi - 04-12-2016

[b]feriar[/b] krańcówki nie działają wieczorem zobaczę czy da się to ustawić 


RE: budowa Frezarki Cyclone PCB Factory - feriar - 05-12-2016

(04-12-2016, 15:03)kakuspotrafi napisał(a): [b]feriar[/b] krańcówki nie działają wieczorem zobaczę czy da się to ustawić 

Co do ustawień krańcówek to faktycznie co innego twierdzi github, a co innego jest w programie.
W ustawieniach GRBL jest takie ustawienie:

Xmin - pin 3 AUX-3 (MISO)
Ymin - pin 4 AUX-3 (MOSI)
Zprobe - pin 5 AUX-3 (SCK)

Czyli musisz podłączyć tak:

[attachment=289]