Forum Feriar Laboratory
CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - Wersja do druku

+- Forum Feriar Laboratory (http://forum.feriar-lab.pl)
+-- Dział: Druk 3D (http://forum.feriar-lab.pl/forum-6.html)
+--- Dział: Budowa Drukarki 3D (http://forum.feriar-lab.pl/forum-14.html)
+--- Wątek: CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] (/thread-47.html)

Strony: 1 2 3 4 5 6 7 8


RE: CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - Artu - 10-09-2016

(09-09-2016, 23:08)feriar napisał(a): Polecam założyć do stołu przewody w izolacji silikonowej o przekroju min 2.5mm^2 (najlepiej 4mm^2)

Ja do stołu MK2B zastosowałem taki przewód. Z tym, że bez żadnych "dodatkowych" połączeń pomiędzy. Bardzo dobrze się "zgina" i spadek napięcia pomiędzy Ramps a grzałką jest rzędu 0,5V.


CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - woojak - 10-09-2016

Niestety naraźie z zmianą kabli musze się wstrzymać (mam awg 18 0.75mm2)
Musze coś wykombinować Oczko
A mam pytanie co do soku ABS ile wam się rozpuszczał ABS ?
Jak naraźie trzymam 4h i tylko aceton został dobrze zabarwiony :/
Mam nadzieje że rano będzie juz tylko soczek w słoiku Oczko
Zauważyłem także że za zasilaczem mam spadki napięcia z 12.04V do 11.75V.
No teraz nie wiem czy podkręcić zasilacz czy kable w tym punkcie tez są do wymiany?
No i najważniejsze czy takie spadki nie będą mi zakłócać pracy elektroniki?
Albo też jaki jest bezpieczny zakres podkręcania V?
Ma ktoś jakieś rady ?


Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


RE: CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - feriar - 10-09-2016

Sok potrzebuje cały dzień, żeby się dobrze rozpuścił. Co do spadków to powiedz w których miejscach mierzysz. Te przewody 0.75mm^2 masz do stołu podczepione ? :o


RE: CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - Artu - 11-09-2016

Woojak, kup najtańszy lakier do włosów, i być może trafisz na taki który będzie dobrze "trzymał" ABS na szybie Uśmiech
Szybę przed "lakierowaniem" należy porządnie odtłuścić na przykład octem i nałożyć cienką warstwę lakieru.

Co do przewodów, to może "dołożyć" jeszcze po jednym 0,75mm na zasilanie stołu Wywracanie oczami Aby sprawdzić spadek napięcia na zasilaniu stołu, zmierz napięcie na wyjściu tego zasilania z Ramps i na przyłączu MK2B.
Napięcia zasilacza lepiej nie "podbijać", bo może się to zakończyć "ugotowaniem" stabilizatora 5V.


CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - woojak - 12-09-2016

Siemanko
Jak naraźie daje sobie sobie spokój z stółem może w puźniejszej coś ogarnę, grzeje się do 90 wiec styka Oczko
Co do soczku ABS to jakiś trefny aceton trafilem bo zrobiła się zawiesia tylko (a gotowała ABS w kompie li wodnej)
Co do lakieru to za 1 razem trafiłem mega zaje fajny,
[Obrazek: 0201f8ac2d2705276885d5b99c26e5a8.jpg]
jak naraźie tylko 1 go użyłem a już z 6 razy zaczynałem drukować kostkę i dalej się trzyma, a podwijania rogów ani śladu ^^
[Obrazek: 43694b36de447bd5193db0d9e63a9ca1.jpg]
Co sądzicie o druku ?
1 warstwa prawie ideał a w następnej tak jakby jeszcze lało filamentem Zdezorientowany

Aha tak przy okazji, dla większej wygody popiołem drukarkę pod Raspberry pi 2 na którym jest zainstalowany Repetie server.
Naprawdę ułatwia to sprawę bo nie trzeba kombinować z kartami pam. ani wyświetlaczami. Wystarczy mój S4 albo laptop z dostępem do neta ^^


Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


RE: CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - feriar - 12-09-2016

za dużo filamentu lejesz, bo dysza aż smaruje filamentem. Co do przewodów to nie ma co bagatelizować, bo mogą się nawet zająć ogniem. Duże prądy i cienkie przewody to słabe połączenie Uśmiech


RE: CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - woojak - 09-10-2016

Zastanawiam się jak podłączyć do ramps 1.4 fillamentu end sensor (end stop)
No i kolejne pytanie pod jakie piny podłączyć włącznik wrzeciona i lasera i jak je odnaleźć w ustawieniach repetiera?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


RE: CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - feriar - 09-10-2016

(09-10-2016, 17:19)woojak napisał(a): Zastanawiam się jak podłączyć do ramps 1.4 fillamentu end sensor (end stop)
No i kolejne pytanie pod jakie piny podłączyć włącznik wrzeciona i lasera i jak je odnaleźć w ustawieniach repetiera?

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Nie byłbym pewien czy Repetier posiada takie funkcje  Podejrzany A ten czujnik filamentu to jaki masz ?


CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - woojak - 09-10-2016

To wystarczy typowy end stop i obudowa druknieta na takiej podstawie
[Obrazek: photo_preview_featured.jpg]

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka


RE: CNC / 3D Printer Hybrid - Masa Pytań :] - feriar - 09-10-2016

muszę dokładnie zbadać temat, bo w teorii to wystarczy dodać do firmware obsługę przycisku i w momencie kiedy zostanie zwolniony to żeby wystawić komendę do zmiany filamentu. Ale może repetier ma już coś takiego i to właśnie chce sprawdzić Duży uśmiech